Årets röstskådespelare

Detta inlägg är en del av Spelkrigets initiativ Årets spel, där Sveriges spelbloggar gemensamt röstar fram årets bästa spel i olika kategorier.

När året började, om någon hade frågat mig, så hade jag redan då kunnat säga vilket spel som skulle vinna den här kategorin. Utan att ha spelat spelet i fråga. Anledningen heter Ellen McLain. Hennes prestation som GLAD0S i det första Portal var helt perfekt och gav liv och djup åt en karaktär som under stora delar av spelet bara viskar i protagonistens öra. Jag blev grymt imponerad, och var säker på att hon skulle vara det bästa även med Portal 2.

Jag hade fel, vilket gjorde mig oerhört förvånad. McLain gjorde en lika fantastisk prestation nu som tidigare, och borde rimligtvis ha vunnit; men karaktärsgalleriet hade utökats, och både J.K. Simmons och Stephen Merchant kom till tals som företagschefen Cave Johnson respektive urdumme robotögat Wheatley. J.K. Simmons prestation är tillräckligt bra för att utmana McLains, men Merchant tar sin karaktär långt bortom dem båda. Wheatley påminner om en sorts karaktärer som är så gott som obefintlig i spel, sällsynt i film, och till sin natur omöjliga att förverkliga i litteratur: de där samspelet mellan ett knivskarpt manus och en fenomenal skådespelare verkligen lyfter karaktären till helt nya höjder. Det är omöjligt att skilja på var den ena börjar och den andra slutar, eftersom Merchant tar manuset och gör det till sitt eget. Det är till och med svårt att gå tillbaka och se gamla Portal 2-videor, där det fortfarande var Valve-animatören Richard Lord som gjorde rösten till Wheatley.

I slutändan fanns det inga andra alternativ när det kom till förstaplatsen i dagens kategori. Stephen Merchants prestation är åtminstone en klass bättre än allt annat i år.

Följande bloggar har idag bloggat om årets röstskådespelare: Spelkriget, Midnite Gamer, Kraid, Spelkänsla, Spelmolnet, Kulturbloggen

Annonser
Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Årets röstskådespelare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s