Bioware, Arno och Djävulen

Arno kallade EA för Djävulen på Biowares forum, och undrade om utvecklaren sålt sin själ till dem i och med Dragon Age 2. I ett försök att motbevisa denna bild av utgivaren började moderatorerna att jävlas med Arno.


Arno var sur. Han hade spelat demoversionen av Dragon Age 2, och gillade inte vad han sett. Han klagade på det officiella forumet, högljutt. Det hela kulminerade i kommentaren, ”Have you [Bioware] sold your souls to the EA devil?”, och hans EA-konto suspenderades i 72 timmar. Det är inte så konstigt, och var ingenting som Arno reagerade över. När han däremot skulle registrera sin nyligen hemhämtade Signature Edition av spelet på sitt suspenderade konto upptäckte han att han inte kunde göra det. Han kunde därför inte överhuvudtaget börja spela spelet, som han betalat för, för att han misskött sig på utvecklarens forum.

En moderator förklarade läget. Inläggspostande på Biowares forum lyder under två regelsätt: Biowares och EA:s. Brott mot Biowares regler leder till bannlysning från forumen, men bara forumen; brott mot EA:s regler kan påverka åtkomligheten till spel.

Because the BioWare community now operates under the same umbrella as all EA Communities, community members here have all explicitly agreed to abide by and be governed by both sets of rules. Consider it an added incentive to follow the rules you say you’re going to follow.

Sedan stängdes tråden.

Avstängningen varar visserligen bara i tre dagar, varefter Arno kan registrera sitt ex och börja spela. Problemet verkar dock inte lösas i och med att Arno kan börja spelet igen; praxis återstår. Det som inträffat verkar inte vara ett misstag. Svaret som gavs beklagade inte situationen, utan beskrev den i stället som ytterligare ett incitament för forummedlemmarna att sköta sig. Jag tycker inte att det är okej.

Jag har tidigare varit kritisk till hur Bioware och EA, när Dragon Age: Origins släpptes, skötte registreringen av spelet/den efterföljande DLC:n. Det var, i milda ord, ett jävla helvete att få det att fungera. Det kändes som att systemet var fyllt med strategiskt utplacerade käppar i hjulen, som gjorde sitt allra bästa för att förhindra att jag skulle kunna uppskatta spelet. Systemet med att ha allt spelinnehåll knutet till ett enda EA-konto låter i teorin som en utmärkt idé. I praktiken var det en katastrof. Olika familjemedlemmar, med olika EA-konton men på samma dator, kunde inte använda samma nedladdade material. Knappt ens jag (som ändå var den person som hade betalat för DLC:n) kunde använda det. Det inbyggda autentiseringsverktyg, som spelet använde för att kontrollera om man var behörig för att ta del av innehållet, fungerade aldrig automatiskt utan behövde sättas igång manuellt. Det hela ledde till att jag först inte kunde starta spelet med nedladdat material installerat, och i ett senare skede att jag inte kunde ladda saves som använde sig av det nedladdade materialet.

Jag gillar inte det här systemet.

Det blir inte bättre av att systemet ger Bioware och EA möjligheten att strypa spelares tillgång till inköpta spel. Som jag förstod det var det huvudsakliga problemet här att produkten inte kunde registreras på kontot, och därför inte användas. I vanliga fall skulle detta betyda att redan registrerade produkter borde fungera bra. Som ett steg i att bekämpa andrahandsförsäljningen har EA dock gått ut hårt med nedladdningsbart material för nya versioner av sina spel, för att ge mervärde åt dessa. Det är ett berömvärt initiativ som jag vanligtvis applåderar, men det leder också till att dessa spel blir ospelbara utan det extra materialet. Det hände mig med Origins, och plötsligt hade jag drygt tio spelade timmar som jag inte kunde fortsätta på. Jag har inte ett enda Bioware-spel sedan KotOR vars sparfiler inte skulle bli korrumperade om autentiseringen av nedladdat material ströps.

Jag gillar inte det här systemet.

Arno fick bara 72 timmars avstängning. Det är ingenting egentligen. Det större problemet uppenbarar sig när man föreställer sig längre avstängningar. En månad. Tre månader. Permanent avstängning. Det mest uppenbara problemet är den fullständiga orimligheten i att stänga av dessa funktioner på grund av forumaktivitet. Jag kan inte se hur detta skulle vara rimligt eller försvarbart, på något sätt. Om EA börjar reglera sina spel som en service (som kan släckas ned vid kontraktsbrott) snarare än en produkt (som ägs av konsumenten efter köp), är de ute på väldigt vansklig mark. Det skulle utgöra ett starkt argument mot digitaliseringen med spelmarknaden, och eftersom jag uppskattar den utvecklingen så är deras agerande oroväckande.

Ett annat problem ligger hos Bioware, gällande hur de ska fortsätta att moderera forumet. Plötsligt kommer de allra klenaste åtgärderna med en extra, betydande bestraffning; och ju längre avstängning, desto mer betydande extra bestraffning. Det går inte att dela ut dessa straff på samma grunder som rena forumavstängningar. Stänger du av någon i tre månader för olämpligt beteende så finns det fortfarande stor chans att han eller hon kommer tillbaka. Stänger du däremot av någon i tre månader från dina spel, av samma anledning, kommer personen förmodligen inte tillbaka.

Här, när jag bara skulle avsluta lite fint, gjorde EA en kovändning. Boyd Beasley, Senior Director of Customer Support på EA, skickade ett mail till Arno:

Unfortunately, there was an error in the system that accidentally suspended your entire EA account. Immediately upon learning of the glitch, we have restored the entire account and apologize for the inconvenience this may have caused while accessing other areas of the EA service.

I ärlighetens namn satt jag och väntade på det här, så det är inte särskilt förvånande. Det hela blossade upp något enormt på spelsidor igår, av god anledning. Även om det inte fanns någonting i den initiala responsen som skvallrade EA har gjort ett misstag, så är det inte första gången som liknande saker inträffat. Det som är värt att nämna, trots att EA backat i frågan, är att deras Terms of Service inte förändrats. De punkter som togs upp där för att rättfärdiga deras tidigare agerande är desamma nu som då. Sådana här situationer lyfter bara fram det.

Annonser
Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s