Årets spel

När jag spelat klart Mass Effect 2 så visste jag att jag hade spelat igenom årets bästa spel. Det kanske är därför som jag tyckt att året varit lite sisådär sedan dess. Mass Effect 2 satte en ribba som inget spel riktigt lyckades nå. Red Dead var nära, men kom i slutändan inte ända fram trots ett historieberättande som stundtals överglänsde Biowares. Det spelade dock ingen roll. Mass Effect 2 har, som den uppmärksamme kanske noterat, inte vunnit någon tidigare kategori hos mig under månaden som gått, men även om spelet inte är bäst på något enskilt moment så är paketet man får det bästa man kan få. Första spelets grafiska snedsteg var inte bara fixade, utan spelet såg magnifikt ut. Första spelets strider var inte bara bättre, utan kunde stolt stå emot andra giganter i den renodlade actiongenren. Sidoäventyrandet var inte bara milsvida förbättrat sedan sist, utan det definitiva exemplet för andra utvecklare gällande hur det ska göras.

Andra saker var lika bra som förr, med vissa finslipningar. Möjligheten att avbryta konversationer för att markera att man inte tar skit för någon eller för att ge en kamrat tröst, är lika briljant som välkommen. Gruppmedlemmarna var än en gång hur bra som helst, men kom denna gång med lojalitetsuppdrag som fördjupade ens förståelse för dem. Alla var inte briljanta, men de bästa (såsom Mordin Solus) etablerade sina respektive karaktärer som människor (eller utomjordingar) i stället för NPC:er.

Systemet för sparfilsöverföring var också det strålande. Även om de allra största konsekvenserna av valen man gjorde i de två spelen inte kommer att bli synliga förrän i sista delen så går det inte att förneka att det gav ett helt annat djup åt berättelsen. Till skillnad från tidigare spel med flera val i slutet så anpassade sig Mass Effect 2 efter vad man gjort, i stället för det omvända. Trots att vissa val (såsom ens beslut angående the Council i första spelets slutskede) bara hade minimal betydelse i Mass Effect 2, så införlivade båda små och stora val spelet med en fascinerande känsla av att allt man gjort – oavsett vad man gjort och oavsett vad det fått för konsekvenser – faktiskt var canon i den berättelse man formade. Spelet kritiserades för att ha strömlinjeformat rollspelandet jämfört med föregångaren, lite orättvist, eftersom spelet visade upp den bästa kontinuiteten mellan rollspelstitlar som skådats. Där vissa spel har erbjudit bättre möjligheter att rollspela i enskilda spel, är Mass Effect den enda spelserie som erbjuder spelarna att rollspela över flera spel.

Allt det här flyter ihop till ett magiskt spel. Det finns vissa mindre bra saker i spelet – såsom att huvudäventyret är ungefär sex uppdrag långt och saknar en tydlig antagonist – men när man står inför The Omega 4 Relay och ska bege sig på ett självmordsuppdrag så spelar det ingen roll längre. Då är spelet så episkt som bara Mass Effect kan vara.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets spel. 1:a plats’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Gaminggrannar, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Årets spel

  1. Lunandrez skriver:

    Alan Wake, Mass Effect 2, Alan Wake, Mass Effect 2… det är jämnt idag, och de flesta verkar vara överens om vilka två spel som det handlar om som det bästa spelet år 2010. Inte för att ME2 låg så bra till hos just mig, även om det är ett mycket bra spel, men förstår hur det kan ha blivit så pass bra i många andras ögon. ^_^

  2. Tommy Håkansson skriver:

    Det är väldigt jämnt mellan RDR och ME2 för mig. Otroligt jämnt.
    Men ME2 bjuder inte på en lika ny upplevelse som RDR gjorde, så jag kör nog på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s