Årets story

Årets story

Red Dead Redemption

Det finns en del saker i Red Dead Redemptions berättelse som irriterar mig, huvudsakligen att den dras ut alldeles för länge. Jakten efter ens före detta vapendragare är alldeles för långrandig och efter halva spelet så blir det nästan plågsamt tydligt att grundberättelsen egentligen inte räcker för hela spelet. Efter den insikten tar det ytterligare 10-15 timmar innan äventyret blir riktigt intressant igen, då man fångat sin sista ex-kumpan.

Trots detta så får Red Dead Redemption min nominering som Årets story, eftersom det är allting runt omkring huvudstoryn som gör spelet så speciellt. Red Dead Redemption visar prov på berättartekniska grepp som Grand Theft Auto-serien aldrig varit i närheten av. Det är främst karaktärerna som är avgörande för topplaceringen. Med undantaget för en svängom i Mexiko så känns de som levande människor, och även om de är säregna så är de inte lika karikatyrmässiga som karaktärerna i GTA-spelen tenderar att vara. Detta gör att man bryr sig ofantligt mycket mer om dem än om karaktärer i vanliga fall, vilket i sin tur gör att uppdrag som kretsar kring dem blir betydligt mer involverande. När en karaktär riskerades att hängas så galopperade jag iväg så snabbt jag kunde – inte för att spelet krävde det, utan i ett genuint försök att förhindra hängningen. Jag var medveten om att jag inte kunde förhindra att personen hängdes om spelet ville att så skulle ske, men dammit, jag kunde försöka!

Vem som hotades eller hur det hela slutade ska jag givetvis inte avslöja, men episoden fick mig att inse just hur bra Rockstar San Diego mejslat fram sina karaktärer och vilken tyngd det gav resten av spelet. Att de sedan gör ett minst lika bra arbete i epilogen, vilket i sin tur också leder fram till ett av de bästa sluten i ett spel på riktigt länge, förstärker bara det intrycket. När sluttexterna väl rullar så är de segare delarna av spelet som bortblåsta, och kvar är endast spelårets helt klart bästa story.

Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen ”Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets story’:

Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nicke.

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Årets story

  1. Elin (Ariez) skriver:

    Red Dead Redemption låg definitivt nära guldplatsen för min del. Tyckte att det dippade lite i mitten men älskar hur allt byggs upp och intensifieras mot slutet. Underbart!

  2. pskjonte skriver:

    Ett av årets bästa spel, helt klart. Storyn var härlig men aningen krystad som du säger. Men de lyckades vända på steken i slutet. Kanonspel!

  3. Lunandrez skriver:

    Precis som pskjonte säger ovan så är det ett av årets bästa spel, definitivt, och är likaså ett av spelen i år med bäst story. Välförtjänt plats alltså även om jag tycker t.ex. Alan Wake var något vassare på story-fronten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s